Rehabilitering och friskvård

På vår rehabiliteringsavdelning arbetar Martina Israelsson, legitimerad sjukgymnast godkänd av jordbruksverket för arbete inom veterinärmedicin.

Martina har arbetat med rehabilitering av smådjur sedan 2011 på olika större kliniker i Sverige, nu senast kommer hon från AniCura här i Hässleholm.

Samtidigt som kandidatexamen i sjukgymnastik på människor var i slutfasen påbörjades vidareutbildningen mot djurrehabilitering. Idag med en Master of Science och en specialistkompetens i bagaget. 

Friskvård

Har du en aktiv hund eller katt som behöver lite stöttning för att hålla sig i form, förebygga skador eller bara vill ha en gosig stund med en mjukdelsbehandling. Då är friskvård eller preventions behandling någonting för er. 

Ett friskvårds besök innehåller en funktionskontroll en diskussion kring ditt djurs dagliga aktivitetsnivå och en diskussion om framtida mål och delmål. 

Hittar vi någonting vi vill och behöver jobba vidare med så lägger vi upp en plan för en kommande behandlingsstrategi. Vilka behandlingar som erbjuds hittar ni nedan.

Visar ditt djur på någon form av skada eller sjukdom kommer ett besök hos veterinär krävas innan behandling påbörjas. Detta då det är i enlighet med svensk lagstiftning.

Är ni ett tävlingsekipage kan det även vara bra att ha koll på karenstider då våra mjukdelsbehandlingar har karens på 24-72h för tävling beroende på metod.  

Mjukdelsbehandlingar:

Akupunktur

Akupunktur är en över 2000år gammal behandlingsmetod med härstamning från den kinesiska medicinen. Akupunktur används främst vid olika smärttillstånd då akupunktur ger en bra smärtlindrande effekt på både kort och längre sikt. Vid en akupunkturbehandling placeras smala nålar i muskler och ligament på olika ställen av kroppen beroende på skadans och smärtans lokalisation. Nålarna stimuleras för ökad effekt.

Nålarna är så pass tunna att djuren oftast inte reagerar på sticken utan tycker att behandlingen är behaglig och slappnar av fint under behandlingen. Effekten ökar oftast under ett par timmar efter behandlingen för att sedan långsamt avta. 

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling ingår ofta i en traditionell massage. Vid triggerpunktsbehandling stimuleras en specifik punkt men tryck, så kallat ischemiskt tryck. Den underliggande strukturen får då syre/blodbrist. När trycket lättar flödar blodet åter och en reparationsprocess startas vilket gynnar en normalhälsa.

Massage

Massage ett samlingsnamn för olika mjukdelsbehandlingar vilka alla syftar till att öka blodcirkulation och behandla/lindra dysfunktion i kroppens faschior (muskelhinnor). Det typ av massage som erbjuds hos oss syftar till via olika grepp, handrörelse och tryck öka blodcirkulationen i ett område och släppa på muskelspänningar. Massagen ska vara behaglig och avspännande, vilket inte alltid är så lätt när individer är nya och eller har ont. Därav är det inte alltid så att fulleffekt fås vid första besöket. Vi anpassar behandlingstiden och intensiviteten beroende på hur ditt djur svarar på behandlingen.

Stretching/ passiva rörelseuttag

Stretching står för förlängning av en muskel eller sena. För att åstadkomma en förlängning måste rörelseuttaget tas ut till sitt maximum, en oftast smärtsamgräns. Då det kan göra ont håller oftast djuret emot och en regelrätt stretching är oftast omöjlig att utföra. Att ta ut rörligheten där emot ger liknande effekter men utförs smärtfritt eller till smärtgräns. Rörelse uttag är vad dem allra flesta utför när dem uttrycker frasen ”stretchar sin hund”. Passiva rörelseuttag syftar till att öka rörligheten i en led eller en muskel. Ge förtroende till djuret att det finns mer rörlighet inom det smärtfria spannet än va dem vågar testa. För har en rörelse gjort ont, försöker de flesta undvika att göra den rörelsen igen för att undvika obehaget. 

  

Rehabilitering

Rehabilitering står för behandling med syfte till återgång till funktion.

Har ditt djur en skada eller sjukdom som kräver rehabilitering är du välkommen till oss.

Det är remissfritt att komma till oss, men i många fall kräver ditt försäkringsbolag att det finns en remiss för rehabilitering för att ersättning ska kunna betalas ut. En remiss får du via ditt djurs ansvariga veterinär.

Ta gärna med dig en journalkopia så att ditt djurs specifika historik finns med. 

Rehabilitering- Förstabesök

Vid ett första besök hos oss går vi igenom ditt djurs funktionsstatus, mål och eventuella restriktioner.

Utifrån ditt djurs förutsättningar och era gemensamma mål lägger vi upp en behandlingsplan.

En behandlingsplan innehåller bland annat delmål och val av behandlingsmetoder, allt med fokus på att ge ditt djur den bästa vården.

Funktionellträning

Funktionellträning innebär att vi utifrån ditt djurs funktionella förutsättningar, behov och mål lägger upp en träningsplan med specifika övningar. Övningarna varierar beroende på varje individs behov.

Vi kan arbeta med balanskuddar för att stärka muskulatur, jobba med kroppskontroll och koordination för att normalisera muskelaktiveringsmönster på en neuromuskulär nivå.

Vi tittar på grenspecifik träning för till exempel agilityhunden eller skyddshunden.